Bronca za Hrvatsku na 4. CEDGC-u

Utorak, 01 Listopad 2019 14:07

Najbolje igračice i igrači iz zemalja Centralne Europe (Češke, Slovačke, Poljske, Slovenije, Mađarske, Austrije i Hrvatske) su od 20. do 22. rujna 2019. odmjerili snage na 4. Centralnoeuropskom prvenstvu u disc golfu (Central European Disc Golf Championships-CEDGC). Prvenstvo se igralo na prekrasnom i vrlo zahtjevnom terenu na brdu Svinec iznad baroknog gradića Nový Jičín na jugoistoku Republike Češke.

To je bilo četvrto izdanje prestižnog natjecanja na kojem je nastupilo rekordnih 86 natjecatelja u četiri kategorije. Hrvatska je imala sedam predstavnika: Danica Pajtak i Ira Molnar Gorički nasupile su u ženskoj konkurenciji (FPO), Ana Gorički nastupila je u ženskoj juniorskoj konkurenciji (FJ18), dok su Aki Vucković, Nino Đurak, Marko Marčec i Tomislav Gorički nastupili u muškoj seniorskoj konkurenciji (MPO). U muškoj juniorskoj konkurenciji, Hrvatska nažalost nije imala predstavnika.

Mlade snage

Najveći uspjeh ostvarila je mlada petnaestogodišnja Ana Gorički koja je osvojila brončanu medalju, što je njezina druga medalja na velikim natjecanjima nakon osvajanja brončane medalje na Europskom Prvenstvu 2018. Vrlo izjednačena borba za drugo mjesto u njezinoj konkurenciji odvijala se do samog kraja te joj je srebro izmaklo tek na samom kraju finalne runde. Zlato je osvojila mlada Poljakinja Weronika Zieminska koja se odvojila čak 21 bacanje odličnom igrom u drugom danu natjecanja, a srebro je osvojila Austrijanka Lea Schedenhofer.

U ženskoj kategoriji Molnar-Gorički i Pajtak su završile na jedno bacanje razlike, Molnar Gorički na 8. i Pajtak na 9. mjestu no do tog rezultata su došle različitim putem. Molnar Gorički odigrala je odličnu prvu rundu i bila čak na u vodećem „flightu“ u drugoj rundi, no nakon toga više nije uspjela zadržati tu razinu igre te je pala za tri mjesta. Pajtak je u pak u prvoj rundi odigrala slabo i puno ispod svojeg ratinga, dok je u drugoj uspjela malo popraviti dojam. Treću rundu su obje naše igračice odigrale dosta slabo i plasirale se u donjoj polovici poretka.

Kod muških u vrlo jakoj konkurenciji gotovo svih najbolje rangiranih igrača u regiji pobjedu je odnio Austrijanac Stanislaus Amann ispred dvojice Čeha Františeka Trenza i Jakuba Semerada koji su podijelili drugo mjesto u vrlo napetoj završnici finala. Od naših najbolje je turnir odigrao Zagrepčan Tomislav Gorički koji je sve tri runde držao iznad svojeg PDGA rankiga što je bilo dovoljno za 21. mjesto.

Varaždinci Marko Marčec i Aki Vucković su imali neke solidne runde no kombinacija teškog terena koji nije opraštao greške i nekih nesretnih kotrljanja diska rezultirao je 30. mjestom za Marka i 37. za Akija. Nino Đurak je na žalost zaradio ozljedu prsta u drugoj rundi koja ga je onemogućila da prikaže sve što zna u 3. rundi te je na kraju završio na 42. mjestu.

Ukupno je Hrvatska zauzela 5. mjesto što je pomak za dva mjesta u odnosu na 2018. i samo je nekoliko mjesta nedostajalo da budemo 4. ispred Poljske. Domaćin Češka je osvojila timski naslov za 2019. godinu.

Odlična organizacija

Češki domaćini okupljen oko kluba „Moravian Gators“ su odlično pripremili i odradili cijelo natjecanje, a zahtjevan teren koji je od svih igračica i igrača tražio vrlo visoki stupanj koncentracije, preciznosti i fizičke pripremljenosti bio je u najboljem stanju. Tri par 5 staza od 300 metara su bile one koje su „odnijele“ najviše bacanja no i sve druge staze bile su prepune zamki u obliku gustog grmlja ili terena koji visi. Svaka runda je trajala dulje od četiri sata i svaki od natjecatelja prohodao je više od pet kilometara u tom vremenu. Takav teren od natjecatelja traži odličnu fizičku pripremljenost i izrazitu mentalnu snagu tijekom cijele dugačke runde.

Iako su naši igrači i igračice dali sve od sebe, najbolje su se plasirale zemlje koje imaju pomlađene nacionalne sastave te je zaključak HFDS-a nakon ovog natjecanja, kako svakako treba poraditi na privlačenju Juniora u ovaj zabavan i zahtjevan sport.

Galerija slika