Ostali sportovi

Freestyle

Freestyle je sport koji kombinira osnovnu igru bacanja i ulova s aspektima gimnastike, plesa, borilačkih vještina i drugih fizičkih disciplina. To je istodobno kreativna umjetnost i atletski izazov.

Momčadi se sastoje od dva ili tri igrača te izvode koreografirane nastupe koji se sastoje od bacanja, hvatanja i pomicanja s jednim ili više diskova. Nastupi su duljine od tri do pet minuta, a ocjenjuju ga suci koji temelje svoje rezultate na težini, umjetničkom dojmu i izvršenju nastupa, a za svaku kategoriju moguće je dobiti maksimalno 10 bodova. Momčad s najviše bodova pobjeđuje.

freestyle 20130109 1959294172


Često konkurentski igrači igraju freestyle samo iz zabave, bez sudaca. Tada je freestyle improvizacija između igrača u kojima svaki potez, bacanje, ulov, obruč ili dodir diska nadahnjuje i potiče sljedeći. To se naziva jamming, a većini igrača to je najvažniji dio sporta. Poput skateboardinga, snowboardinga ili surfanja, freestyle ima svoj leksikon imena za poteze koji se kreću se od lijepih, povezanih i elegantnih do vrlo teških.

U Hrvatskoj se trenutno gotovo nitko aktivno ne bavi tim sportom, međutim atraktivnost sporta kao i zabava koju donosi zasigurno će vrlo brzo pronaći svoje poklonike.